Trädgårdsplanering 2025

Efter att jag mer aktivt börjat publicera anteckningar på hemsidan har jag verkligen fått tillbaka lusten att skriva. Det är så givande för mig att kunna konkretisera ner mina egna tankar och samtidigt bidra till en bättre översikt och långsiktigare planering. Det påminner mig om perioder av mycket konstnärlig aktivitet när tankarna behöver skrivas ner för att kunna struktureras upp och göras tydliga. Nu vill jag ge tankarna om renovering och självhushållning samma vikt 🙂

Vi odlar så mycket vi kan och är självförsörjande på grönsaker under en stor del av året. Nu under vintern går vi fortfarande ut och skördar rotfrukter i trädgården och använder de kryddor som står kvar i landen. Inomhus har vi alla de grönsaker som vi skördat och förvällt under säsongen. Vi gör fortfarande sylt med egna bär från frysen. På hyllorna står stora glas med tomatsås och vi har mängder med torkade svampar. På diskbänken står fermenteringskrukorna som ger oss surkål och Kimchi. I perioder där vardagen flyter på lyckas vi även upprätthålla bakandet av vårt eget bröd.

Allt detta ger en bra indikation på vad det är vi tycker om att äta och vad vi faktiskt behöver prioritera inför nästa odlingssäsong. Nu har vi odlat några år och det blir mer och mer tydligt att självhushållning till stor del handlar om planering. Odlandet är ofta korta insatser som görs löpande under året och som ger en större utdelning längre fram. Ett långsiktigt tänkande som jag mår väldigt bra utav.

Det första steget när vi börjar planera för en ny säsong är att inventera alla våra frön. Vi går systematiskt igenom våra olika kategorier och ser vad vi har och vad som saknas. Vi försöker att ta så mycket egna frön från odlingarna som möjligt – för att slippa köpa nytt utsäde varje år. Vi har också fokuserat på att odla en hel del perenna växter. Växter som har helt andra förutsättningar att etablera sig, bli mer motståndskraftiga för snabba temperaturskiftningar och samtidigt kan ge skörd tidigare under våren. Det ska bli spännande att se när vi kan börja äta gröna blad från t.ex lungrot, svartrot och trädgårdssyra.

Köksträdgården – 13 juli, 2024

Vi håller även på att etablera en skogsträdgård och har än så länge planterat ut några fruktträd. Under varje träd växer den frösterila vallörten ’Bocking 14’ som förtjänar sitt helt egna inlägg. Kortfattat så har den djupgående rötter vilket ger den tillgång till näring från djupare jordlager. Dessa näringsämnen kan göras tillgängliga för andra växter genom att bladen klipps ner och används som täckmaterial, alternativt myllas ner direkt i jorden eller genom att göra gödselvatten. Utöver detta så har vi satt ut rosenkvitten, koreansk silverbuske och bärhäggmispel som ska ge både frukt och bär samtidigt som de fungerar som vindskydd.

Under året fick vi också ordning på vattenuppsamlingen från hustaket som nu gör att vi kan lagra upp till 2000 liter vatten. Det är regnvatten som går via ett stuprör rakt ner i två seriekopplade IBC-tankar som höjts från marken för att enkelt kunna fylla vattenkannor och föra vattnet vidare genom trädgårdsslang med självtryck.

Nästa år vill jag utöka vår odling av baljväxter – framför allt gråärtor. Vi har odlat bönor och ärtor i våra upphöjda bäddar men jag vill anlägga nya bäddar för att kunna så ärtorna i längre rader och där med komma upp i lite större volymer. Är intresserad av vilken roll gråärtan kan spela i vår hushållning eftersom den kan vara en bra proteinkälla. Finns mycket man kan göra med tillagningen och framförallt – den är anpassad efter vårt klimat. Vore spännande att experimentera med fermenteringen, kanske kan man göra sin egen soja?

Vi har anlagt en hel del nya bäddar under året som egentligen först var tänkta att användas den kommande säsongen. Så det ska bli intressant att se hur de har tagit sig och om vi lyckats skapa fin jord som växterna trivs i 🙂